vrijdag 31 december 2010

Adventknutsels


Advenstskalenders, adventaladders, paradijstuintjes, sterrenspiralen, lichttrappen, er zijn vele wijzen waarop ket komende feest voor de kinderen aanschouwelijk en beleefbaar gemaakt kan worden. Op de natuurtafel komt telkens een natuurrijk bij - de eerste week de mineralen, dan de planten en uiteindelijk komen de mensen in de vierde week. Maria en Jozef zijn lang onderweg geweest en zijn nu in de omgeving van de stal aangekomen. De engel daalt langzaam vanuit de hemel , telkens een stukje nader aan de aarde. De ster straalt boven de stal. De os en de esel verschijnen in de derde adventsweek in de lege stal.

Een van de leukste bezigheden in deze tijd is het kaarsen trekken. (voor aanwijzijngen, zie  http://www.zonnejaar.nl/Een sterrenspiraal maakt men met een stuk elektriciteitsdraad, daaromheen dennegroen aanbrengen en sterren van goudkarton knippen. Telkens een ster in het spiraal hangen tot de laatste uiteindelijk opgehangen wordt met Kerst!


Kaarsen versieren

Materiaal:
kaarsen
bijenwas
eventueel een mesje

Werkwijze:
Op de kaars kunnen van bijenwas versieringen worden aangebracht bij een dikke kaars is het mogelijk een gedeelte van de kaars uit te hollen in de holte kan met bijenwas bijvoorbeeld een kersttafereel gemaakt worden
Speculaas uit de plank

Ingrediƫnten

150 gr bloem
75 gr plantaardige margarine (*)
5 gr speculaaskruiden
een eetlepel water
75 gram donkerbruine basterdsuiker
rijstmeel
Bereiding:
Los de suiker op in het water en kneed van alle ingrediƫnten samen een stevige bal, die niet plakkerig mag aanvoelen. Eventueel kun je nog wat bloem toevoegen.
Bestrooi de koekplank met rijstemeel en druk het deeg in de vorm. Snijd het overtollige deeg af. Keer de plank voorzichtig om en klop de koekjes voorzichtig uit de vorm.
Bestrooi de bakplaat met wat bloem en bak de speculaasjes in een tamelijk hete oven gaar in ±15 minuten.Speculaas gezond

4 koppen lemairemeel
3 koppen roggemeel (gezeefd)
1 theel zout
10 theel speculaaskruiden
1 kopje sesamolie
½ kop water
1 eetl pindakaas of amandelmoes
2 koppen rozijnen

Bereiding:

De rozijnen een nacht weken of wellen in lauwwarm water. Vervolgens fijn hakken of pureren. Roer meel, zout en kruiden goed door elkaar. Voeg olie en notenmoes toe en meng zo goed dat het deeg kruimelig wordt. De rozijnenmoes erdoor en, om een goed uitrolbaar deeg te krijgen, wat water.

Een nacht op een koele plaats zetten, dan uitrollen. Bij 150 °C ongeveer 30 minuten bakken.

Alternatieven voor de rozijnenmoes: 3 eetl. bietenstroop of dadelpuree. Om de speculaas bros te maken: koud water gebruiken en zo min mogelijk kneden als het water is toegevoegd. Ook de grote hoeveelheid olie en het roggemeel zorgen ervoor dat het bros wordt.


Wij moeten vaak brandgevaar voorschriften volgen, hier is een idee waardoor de krans die altijd aan de plafond hing en nu vaak op de tafel staat op een veilige wijze te kunnen vervangen. Op een dienblad in zand is het nog veiliger.


Afb. http://mentalmohair.blogspot.nl


En misschien is de voorbeeld hier onder ook daarom met zand gedaan bij "De Kleine Prins""


Heel veel over adventsactiviteiten te vinden in:


Fijne advend!

1 opmerking: